Szép napot mindenkinek!

Sokan gondolják, szuper megoldás a nyers tojásból készült turmix. De tényleg igazuk van? Nem is gondolnátok mennyire nem mindegy, hogy nyersen, vagy főzve/sütve esszük meg azokat a tojásokat!

 

Mi van a tojásban amiért ennyien fogyasztjuk? FEHÉRJE!
A nyers tojást turmixolók általában az étrend-kiegészítőket szeretnék kiváltani ezzel a „természetes” anyaggal.
Az összes fehérjeforrás közül az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkezi, tehat emésztése könnyű, hasznosulása és élettani hatása kiváló, ráadásul nem tartalmaz laktózt sem.
A gyors felszívódású tejsavófehérjéhez képest a tojásfehérje felszívódása valamivel lassabb, de lássuk be, a tojás jobban felhasználható és a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

 JÖHETNEK A KONKRÉT ÉRVEK:

 

1.) – vitaminhiányt okozhat

A fontosabb problémát a tojásban lévő egyik enzim jelenti (avidin). Ez a tojásfehérje egyik alkotóeleme, mely kis mennyiségben van csupán jelen, hatása annál több gondot okozhat.
Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk.

 

2.) – Nyersen rosszul emészthető

Meglepetésként érhet sokakat, de a nyers tojás egészségügyi és izomépítés szempontjából kicsit sem előnyös! Ráadásul fűszerek, vagy egyéb kiegészítés nélkül elég gusztustalan táplálék…A tojásfehérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő.
A hő hatására a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat.

3.) – Szalmonella veszély

Igen, Tisztítják és fertőtlenítik a legtöbb tojást, de nem zárhatjuk ki a fertőzés veszélyét 100%-os biztonsággal.

 

4.) – Az ÍZE!!!!

számomra a legfontosabb érv: Finom! Főzd meg, süsd meg, használd fel egy finom reggelihez, ebédhez! Ne kínozd magad fölöslegesen a nyers tojással!
Call Now ButtonKérdésed van? Hívj minket!