Nincs kedved edzeni? Így kattanhatsz rá!

by | Jan 18, 2020 | edzés, konditerem | 0 comments

Fogadd meg a tanácsokat, és nem fogod abbahagyni félúton!

Bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti a kitartását. Az elliptikus tréner pl. sporteszközből ruhaakasztóvá válik, a súlyzók a szekrény aljára keverednek, az új edzőtermi bérletet pedig már meg sem veszed.

Vannak, akik egy utazás vagy betegség után nem tudnak visszatérni a sporthoz, mások gyors, látványos eredmények híján hagynak fel az edzéssel. A rendszeres, aktív testmozgás viszont az egészséghez is elengedhetetlen.

Íme néhány motivációs tipp, melyek segítségével könnyebben ráveheted magad az edzésre:

1. Jutalmazd meg magad!
Charles Duhigg díjnyertes, amerikai újságíró, illetve A szokás hatalma című könyv szerzője szerint az edzés előnyeit sokkal megfoghatóbbá kell tenni, azaz be kell iktatni a jutalmazást. Azt javasolja, hogy alakíts ki egy rutint, melynek segítségével a sportra, mint teendődre emlékezteted magad. Például az edzőcuccodat készítsd ki egy székre, vagy rakd a táskád mellé lefekvés előtt, így másnap nem felejted el, hogy mozognod kell. Edzés után pedig jutalmazd meg magad valamivel, például sorozatod új részével, egy kis olvasással, netezéssel, stb. Ahogy idővel a motiváció és a rendszeres jutalmazás természetessé válik, az agyad elkezdi összekötni a folyamatokat, és még jobban fogod érezni magad edzés után. Ha pedig ezt sikerül alaposan bevésned, idővel nem is lesz szükséged már jutalmazásra.

2. Gondold át a nehézségeket!
A pszichológiában a pozitív gondolkodás hívei szerint motivációs stratégiaként érdemes szem előtt tartanod egy viselkedési minta előnyeit. Ez akkor hatékony, ha valósághű problémamegoldási módszerek kísérik, vallja dr. Gabriele Oettingen, a New York Egyetem pszichológusa, aki könyvet írt a pozitív gondolkodásról. A pszichológus szerint, miután elképzelted, mit szeretnél elérni, rá kell jönnöd, mik azok a dolgok, amik visszatartanak téged célod elérésétől. Ha felismered az akadályt, utána rájössz, hogyan érd el a célodat, plusz még egy tervet is tudsz készíteni hozzá. Ha például azért nem tudsz rendszeresen mozogni, mert túl későn érsz haza a munkából, fáradt vagy, már kedved sincs elindulni, akkor már alapból vidd magaddal reggel az edzőcuccaidat, és munka után menj egyenesen a terembe. Vagy az esti edzés helyett kelj fel korábban, és mozogj reggel.

3. Jó, ha tartozol valahova!
Az emberek társas lények, így sokaknak pont az egyedüllét miatt nem csábító az edzés. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, kérd meg valamelyik barátodat, hogy járjatok el együtt valahova sportolni. Vagy találj egy olyan mozgásformát, ami nem magányos. Új barátokat is szerezhetsz így. Ráadásul nehezebben fogsz kihagyni egy-egy edzést, hiszen az edzőtársak egyből hiányolnának téged. Személyi edzőhöz járni szintén érdemes, hiszen a szakember felügyelete mellett nem lazsálhatsz, sőt, nagyon hasznos tanácsokat kaphatsz, megtanulhatsz a sérülésveszélyt csökkentve, hatékonyan, változatosan edzeni. Egy jó edző folyamatosan motivál, hogy óráról órára jobban teljesíts.

Call Now ButtonKérdésed van? Hívj minket!